Göteborg Balkan festival

Även om du inte vet så mycket om Balkan är detta en underbart rolig festival med musik, mat och kultur från Balkan. Festivalen hålls mellan första och fjärde juni. Festivalen hålls på olika håll i Göteborg, bland annat i Majorna. Eftersom festivalen är utomhus gäller det att vädret är någorlunda fint men även om det bara regnar lite lätt är den verkligen värt ett besök – så länge det inte öser ned, då kan det ju vara trist.

Här kan du lyssna på unik musik som du kanske inte annars kommer i kontakt med och det kan verkligen vara en fantastiskt upplevelse. För egen del är det en festival jag inte missar hur vädret än ser ut (som sagt, så länge det inte ösregnar) och ofta besöker jag den alla dagar. Musiken är fantastisk och bidrar enormt till en unik atmosfär som verkligen känns livlig och energisk. Dessutom finns det massor av mat från Balkan som är min stora favorit när det gäller gatumat!

Vissa delar av festivalen hålls inomhus på olika platser i Göteborg så att du kan besöka den även om vädret inte är det bästa – den svenska sommaren kan ju verkligen vara något oberäknelig så det är extra bra om man besöka en festival som inte beror helt och hållet på vädret.

Här finns det även workshops man kan besöka om man vill lära sig att spela ett särskilt instrument och få lite råd och tips av någon som kan sin sak. När du gått några varv kring festivalen kommer du att vara lika imponerad som jag är av musiken och musikerna. Det är en helt unik form av musik och den är både varm och innovativ på samma gång.

Festivalen hålls som sagt i Göteborg och det gör det lätt att ta sig till och från festivalen. Oavsett vart i landet du befinner dig kan du enkelt och smidigt ta tåg eller buss till Göteborg. Det är kanske inte värt det att resa till Göteborg bara för den här festivalen om du inte redan vet att du bara älskar musik från Balkan men i kombination med en semester kan det vara riktigt roligt och ger dig något intressant att göra som en del av din resa. Om du å andra sidan vet att du att du gillar östeuropeisk folkmusik är det väl värt resan även om du befinner dig långt borta i norra Sverige. Du kan också flyga till Göteborg, från Stockholm tar flyget mindre än en timme och kan vara billigare än en tågresa. Det gäller bara att du jämför olika biljetter så att du hittar bästa pris på din resa annars är det kanske smartare att ta tåget.

Vi rekommenderar verkligen att du besöker den här festivalen. Om du inte hört mycket musik från Balkan tidigare kommer du att bli förvånad. Det är mycket mer livligt och glatt än många andra former av folkmusik och känns på många sätt modernt och till och med poppigt.