Hultsfredsfestivalen

Det går väl knappast att tala om festivaler i Sverige utan att nämna Hultan. Vi skriver oftast om mindre festivaler som är lite annorlunda och erbjuder något unikt men Hultsfredsfestivalen är värd att nämna eftersom den alltid har ett väldigt varierat utbud. Festivalen hålls på sommaren i Hultsfreds folkpark. Den gick ju som bekant i konkurs för några år sedan men är nu på fötterna igen och är kanske starkare än någonsin. Det finns dessutom en liten sido-festival närmare Stockholm så att du inte behöver ta dig till södra Sverige eller om du helt enkelt föredrar en mindre festival.

Hultsfredsfestivalen är helt klart inget för den som inte gillar stora folkmassor och trängsel. Det här är en riktig festival och det innebär tält, massor med folk och gatumat som churros och kebab. Vi är alla överens om att detta är en festival som är väl värt ett besök även om man inte gillar stora festivaler i vanliga fall – åtminstone en gång i livet. Det är dessutom väldigt lätt att ta sig dit eftersom det är en stor festival även om det kan bli väldigt trångt på tågen dit.

Hit kommer det många band från hela världen men du kan även se många indie band och mindre akter om du är intresserad av det. Festivalen är uppdelad i olika scener efter storlek så det är lätt att hitta området där bandet du vill se kommer att spela. En del av de mindre scenerna är undertak i tält men de flesta är utomhus så det är bara att korsa fingrarna och hoppas att det inte regnar. Svensk sommar kan ju som sagt vara högst oberäknelig men för oss som gillar utländska festivaler som Glastonbury till exempel bryr sig inte så mycket om regn och lera. Om du tältar blir det visserligen trist i längden men du kan också välja att bo i själva Hultsfred. Om du vill göra detta gäller det att du bokar så tidigt som möjligt eftersom dessa försvinner snabbt.

Själv tycker jag att tältandet är en stor del av upplevelsen på festivalen och rekommenderar att man gör det. Även om du bara testar det en gång i livet är det bara en av de där sakerna som alla bör testa om de kan. Sen gäller det också att du inte bryr dig särskilt om att äta nyttigt under festivalen – det är kebab, hamburgare eller donuts som gäller. Det är också den perfekta maten för en bakfylla så det är högst lämpligt på den här festivalen. Det är dock inte dålig mat, maten på Hultsfredsfestivalen är faktiskt riktigt god även om man inte är bakfull. Churros finns i stort sett varje år och det är i min smak en klassiker som jag verkligen förknippar med festivaler.

Missa inte Hultan i år, det är en festival som alla bör testa en gång i livet. Det finns alltid många band både från Sverige och resten av världen varje år som är värda pengarna.