Sätt att maximera sommarens festivalsäsong

För alla som älskar musik och människor är festivaler ett smörgåsbord av underhållning, och säsongen är längre än du tror. Mellan spelningarna kan du alltid passa på att läsa lite, lägga upp de senaste bilderna på din instagram eller Spela Novomatic online medan du slappnar av i solen. Vi är såklart peppade inför den kommande säsongen, och vi vet att det ibland kan kännas hopplöst att hitta nya festivaler och upptäcka nya band, så vi har gjort lite research för att hitta lite knep du kan sno.

Att hitta nya, mindre festivaler

För att kunna hitta nya festivaler krävs det att du är uppkopplad. Först och främst rekommenderar vi att du börjar följa industrimänniskor på sociala medier, leta upp musikjournalister och indiebloggare som har koll på de mindre musikscenerna, de kommer definitivt att ha koll på de senaste festivalerna som tillkommit för året. Följ också de stora festivalerna – de har ingenting att förlora på att tipsa om mindre syskon-festivaler, vilket gör att du kan få många tips från dem.

Förutom att följa människor gäller det också att följa musiken. Spotify har blivit väldigt bra på att plocka upp mindre band i deras spellistor, så om du följer dem och klickar dig vidare in på profilerna hos banden och musikerna du gillar kommer du direkt att hitta hela deras spelschema för de kommande månaderna. Där kan du se ett festivalnamn du kanske inte känner igen – och vips har du fått nys om den senaste spelningen. En fördel med att gå på mindre festivaler är att biljetterna oftast är både billigare och lättare att få tag på.

Att återbesöka de stora favoriterna

I Sverige finns det ett par festivalgiganter som återkommer varje år, en av våra favoriter är Way out West, som ofta är en av de sista festivalerna för sommaren, och är mindre benägen att övertas av lera och regn eftersom det är en stadsfestival. Det finns också ett par andra festivaler i våra grannländer, Roskilde kanske den största av dem, som alltid bokar några av de största namnen i världen. Har du en favorit bland världens största artister, gå in och kolla vilka festivaler de kommer att spela på, och planera din festivalsäsong efter det. Tänk på att vara ute i god tid när du ska bestämma vilka festivaler du ska hänga på, eftersom trycket på biljetter är väldigt högt och ofta säljer slut på bara några dagar. Vill du få ner kostnaderna lite – bli volontär! Då får du ett par arbetspass under festivalen, men behöver inte betala för varken biljett eller boende.

Välj festival efter atmosfär

Ett vanligt fel som många gör är att välja festivalen som är störst, eller som kompisarna vill till. Det kan vara trist att dra till en festival du egentligen inte känner dig hemma vid, eftersom så mycket av upplevelsen händer utanför scenområdet. Se till att läsa på lite om festivalen först, kolla vem som står bakom den, vad andra har skrivit om den och vilken möjlighet som finns till till exempel mat och boende under festivalen. Om du är köttälskare kanske du inte ska dra till Way out west, eftersom det är en helvegetarisk festival, om du inte gillar lera och tältande ska du definitivt hålla dig undan från Roskilde och så vidare. Det är du som ska betala för, och uppleva, festivalen, så se till att du väljer en du kommer maxa känslan med.