Vad du behöver ta med dig till en festival – och vad du borde lämna hemma

Det finns en del saker du inte kan klara dig utan under en festival – tält, sovsäck och mobil är tre av de absolut mest grundläggande – men det finns också saker du kanske inte ska bry dig om att plocka med dig.

Saker du absolut borde ha med dig

Alla de vanligaste sakerna gissar vi att du har koll på, du vet hur du ska bo och vad som krävs för att du ska sova. Det vi vill gå in på är de lite mer nischade tipsen, som kanske inte alltid finns på listan.

  • Vattenflaska att fylla med rent vatten. Ta gärna en petflaska som du inte kommer sakna om den kommer bort, och gärna en som är ganska liten, så att den inte blir alltför jobbig att bära runt på. Vi vet att vatten kanske inte är det du främst vill dricka under festivalen, men lita på oss – det behövs.
  • Köp ett gäng återförslutbara plastpåsar som du kan förvara mobilen, korten och nycklarna i ifall det skulle börja regna. Det här är ett bra sätt att hålla koll på grejerna också, och se till att de inte försvinner någonstans. Billigt och supersmart.
  • Ett tips som inte handlar om något du behöver införskaffa, men vi tar med det ändå: ta ett foto av spelschemat för alla dagar under festivalen, och sätt den aktuella dagen som bild på din låsskärm på mobilen – då sparar du batteri varje gång du slipper låsa upp den för att se vart du ska ta vägen näst.
  • Ta med dig kläder som inte ligger huller om buller! Bestäm redan innan vad du ska ha på dig de olika dagarna, och packa din outfit i en plastpåse. Det enda du behöver göra när du kommer fram är att lägga fram påsarna i tältet – och voila! Du slipper rota runt efter ett par strumpor eller en ren t-shirt under festivaldagarna.

Saker du borde lämna hemma

Det här är en något mindre lista, men det finns ingenting värre än att sitta med för mycket grejer på väg till festivalen – eller att behöva kånka hem dem igen utan att ha använt dem.

  • Mat som kan smälta. Det här är en supermiss många nya festivalfirare gör. Skippa chokladen, bröd som kan mögla i ett fuktigt tält, alkoholhaltiga drycker som smakar skunk om de inte är kylda – du kommer aldrig hata dig själv så mycket som när det gått en dag och all din mat redan är förstörd. Kör på konserver, konserver, konserver istället, det kommer du mycket längre på.
  • För mycket kläder. Vi lovar dig att du snabbt kommer strunta i hur du ser ut, så skippa de där extra omgångarna kläder, såvida det inte handlar om strumpor eller underkläder – de borde du packa lite extra av.